“Το Ευ στη Ζωή μας” : “Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από  Άνοια”

     
             Ο  όρος άνοια περιγράφει ένα σύνολο συμπτωμάτων που προκαλούνται από διαταραχές που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Η άνοια επηρεάζει τη σκέψη, τη μνήμη, τη συμπεριφορά και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Παρόλο που η ηλικία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την πρόκληση άνοιας, η απώλεια μνήμης δεν είναι σύμπτωμα του φυσιολογικού γήρατος.

               Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από  άνοια, η οποία θεωρείται πλέον η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ασθένειες που προκαλούν άνοια. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία άνοιας (50-70% του συνόλου). Άλλες νοσολογικές οντότητες που οδηγούν σε άνοια είναι η αγγειακή άνοια (άνοια λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων), η Παρκινσονική άνοια (άνοια ως αποτέλεσμα της νόσου του Πάρκινσον), η άνοια με σωμάτια Lewy, η μετωποκροταφική άνοια.  Οι αιτίες της άνοιας δεν είναι γνωστές, ωστόσο οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι η γενετική προδιάθεση και η αύξηση της ηλικίας.  Οι αρχικές ενδείξεις της άνοιας μπορεί να είναι ανεπαίσθητες  και μπορεί να μην είναι άμεσα φανερές. Έτσι προσβάλλεται πρώτα η πρόσφατη μνήμη, υπάρχει δυσκολία στην εξεύρεση της σωστής λέξης,  διαταραχή της συγκέντρωσης και σύγχυση.  Σε μέτριο επίπεδο άνοιας υπάρχει ανάγκη βοήθειας στις καθημερινές δραστηριότητες, παρατηρείται  αλλαγή προσωπικότητας, απάθεια, απόσυρση και δυσκολίες σίτισης και κατάποσης. Τέλος, το άτομο με άνοια προχωρημένου σταδίου δεν μπορεί να ζήσει χωρίς βοήθεια και δεν είναι αυτόνομο και  λειτουργικό.

          Η σωστή και η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας είναι υψίστης σημασίας. Μόνο οι γιατροί κάνουν διάγνωση άνοιας εάν δύο ή περισσότερες γνωστικές λειτουργίες έχουν διαταραχθεί σημαντικά. Μια αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Ιατρικό ιστορικό
  • Σωματική εξέταση
  • Εργαστηριακές εξετάσεις
  • Σύντομες δοκιμασίες για εκτίμηση νοητικών λειτουργιών (Mini Mental State Examination, Clock Drawing Test )
  • Νευροαπεικονιστικές εξετάσεις
  • Ψυχιατρική αξιολόγηση

          Η φυσική πορεία της νόσου μπορεί να οδηγήσει τελικά στον θάνατο,  καθώς η εκφύλιση εξαπλώνεται σταδιακά μέσα στον εγκέφαλο και τα συμπτώματα του ατόμου χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια. Όμως με την έγκαιρη αντιμετώπιση και τον κατάλληλο σχεδιασμό θεραπευτικού προγράμματος, τα συμπτώματα μπορούν να ελεγχθούν, να σταθεροποιηθούν ακόμα και να ανακτηθούν κάποιες χαμένες λειτουργίες. Έτσι, η αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

– την άμεση παρέμβαση ( περιλαμβάνει την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Φυσικοθεραπεία και συνδυασμό των παραπάνω)

– την έμμεση παρέμβαση (περιλαμβάνει την εκπαίδευση φροντιστών)

 

Παρακάτω αναφέρονται κάποιες ενδεικτικές ασκήσεις για εξάσκηση και τόνωση της μνήμης και του εγκέφαλου:

Διαβάστε εφημερίδες και βιβλία

Παίξτε παιχνίδια όπως Sudoku, σταυρόλρξα, σκάκι

Φτιάξτε μια λίστα για το σουπερμάρκετ 

Κάντε μαθηματικούς υπολογισμούς με τον νου

Ασχοληθείτε με χόμπι όπως μαγειρική, το πλέξιμο, την κηπουρική, την μουσική

Μάθετε μία ξένη γλώσσα

Κρατήστε ένα καθημερινό ημερολόγιο

Ξεκινήστε σωματική άσκηση

Αλλάξτε χέρια όταν κάνετε πράγματα


Πληροφορίες και χρήσιμοι σύνδεσμοι από:
https://www.who.int/mental_health/neurology/dementia/en/
https://alzheimerathens.gr/
https://www.dementia.org
https://www.dementia.org.au

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com